Потребителските разходи в САЩ са се повишили с 0.4% през юли, подпомогнати от ръста в реалните доходи на населението от 0.5% през месеца. Резултатът отговори на широките очаквания на анализаторите.

В отделен доклад индексът на потребителското доверие на университета Мичиган се понижи с 7 пункта през август до ниво от 83.4 пункта, което бе и най-ниската му стойност от една година насам.

Понижението на доверието се предопределя от проблемите свързани с ипотечните кредити в САЩ, инициирали силно понижение на световните индекси през последните седмици.

Трети доклад за състоянието на щатската икономика посочи повишение на заводските поръчки в най-голямата световна икономика от 3.7% през юли, като резултатът превиши значително средните очаквания на анализаторите за ръст на показателя от 3.3%.

Повишението на показателя е било водено от нарасналите поръчки на компаниите от транспортния сектор, които са нараснали с 11%.

Щатските индекси приключиха вчерашния ден с повишение, като индексът Dow Jones добави 119.01 пункта към стойността си до ниво от 13 357.74 пункта.

До голяма степен положителното настроение на щатската борса в последния работен ден за пазара от тази седмица, се предопредели и от очакванията Федералния Резерв да понижи нивото на лихвите в страната на следващото си заседание през септември.

Доларът регистрира известно повишение спрямо останалите основни валути, като еврото се понижи и завърши седмицата при ниво от 1.3622 долара, а спрямо йената щатската валута завърши при ниво от 115.80 йени за долар.