Потребителското доверие в най-голямата световна икономика се е понижило до нов минимум в резултат на нарастващите опасения за изпадането на щатската икономика в рецесия, показват изнесени днес данни.

Индексът RBC Cash Index, относно потребителското доверие, се е понижил до 33.1 пункта през март, в сравнение със стойността му от 48.5 пункта през февруари. Новата стойност на индекса бе и най-ниската от създаването му през март 2002 година.

Понижението при стойността на показателя стана реалност въпреки изказванията на председателя на федералния резерв, даващи оптимизъм, че ще станем свидетели на по-нататъшно понижение на лихвите в подкрепа на ръста на икономиката.

Потребителското доверие бележи значително понижение през последната една година до голяма степен в резултат на кризата, обхванала ипотечните пазари, както и тази на пазара на недвижими имоти в страната.

Индексът относно текущите условия също се е понижил до 54.7 пункта в началото на март, в сравнение с 63.6 пункта месец по-рано.

Съдействие за понижението на показателите оказват и рекордно високите цени на петрола, достигнати през тази седмица. Фючърсите на суровия петрол с доставка през април отбелязаха исторически рекорд при ниво от 105.47 долара за барел вчера, като днес се търгуват за около 105 долара за барел.