Потребителските разходи в еврозоната са се повишили през юни, отчетено на месечна основа, надминавайки очакванията на анализаторите, предаде БТА, цитирайки данни на Евростат.

Продажбите на дребно през юни са нараснали с 0.1 на сто, отчетено на месечна основа, след растежа от 0.8 на сто през май. Спрямо юни 2011 година обаче индексът се е понижил с 1.2 на сто. Анализаторите прогнозираха месечен спад с 0.1 на сто и понижение с 1.9 на сто, отчетено на годишна основа.

В целия Европейски съюз продажбите на дребно са се понижили с 0.3 на сто на месечна основа и с 0,7 на сто на годишна. Най-силни увеличения на месечния показател има в Словения (2.4 на сто), Литва (2.1 на сто) и Люксембург (1.5 на сто), а най-голям спад е отчетен в Ирландия (минус 2.2 на сто), Великобритания (минус 1.7 на сто) и Румъния (минус 1.1 на сто), уточнява Евростат.

Отчетено на годишна основа, продажбите на дребно са намалели най-силно в Португалия (минус 5.3 на сто), Испания (минус 5.1 на сто) и Малта (минус 4.3 на сто). Най-големи пък са повишенията в Естония и Латвия (по 8.4 на сто), Люксембург (5.9 на сто) и Румъния (3.9 на сто)

В България през юни продажбите на дребно са се повишили с 0.3 на сто на месечна основа и с 0.4 на сто на годишна.