Цените на едро през октомври в Германия - най-голямата икономика в Европа - се повишиха по-бързо от очакванията въпреки понижението на цените на енергията, съобщи днес Федералната статистическа служба, цитирана от Асошиейтед прес.

Индексът на производствените цени (PPI) се е повишил с 0.4 на сто на месечна и с 1.7 на сто на годишна основа спрямо прогнозите на анализаторите, анкетирани от Дау джоунс нюзуайърс, за увеличение 0.3 процента на месечна и 1.6 процента на годишна база.

През септември PPI, измерващ цената на стоките преди да достигнат до магазините, е нараснал с 0.2 на сто на месечна и с 1.5 на сто на годишна база.

Цените на енергията са допринесли за понижаване на индекса, тъй като са спаднали с 0.2 на сто на годишна база, съобщи Статистическата служба.

Цените на природния газ са се повишили с 1.3 на сто на месечна основа, но отбелязват спад от 8.2 процента спрямо октомври 2006 година. В същото време цените на петрола на месечна база са спаднали с 0.2 процента, а на годишна - са се увеличили с 8.7 на сто.

Цените на електричеството са се покачили с 1.3 на сто на месечна и с 3.5 на сто на годишна база.