През изминалата седмица бяхме свидетели на поредния рекорден връх на еврото спрямо щатската валута на ниво 1.4283. Това се случи още в понеделник, но възходящото движение на EUR/USD се ограничи от изказването на шефа на Еврогрупата - Юнкер, който отново повтори, че е силно обезпокоен относно поскъпването на еврото и че ще изготви позиция за редовната среща на финансовите министри на Еврозоната на 8 октомври.

Подобни изказвания имаше през цялата седмица от редица представители от Еврозоната, което беше и основната причина за спада на еврото под 1.4200 във вторник.

Низходящото движение на EUR/USD продължи, въпреки изказването на бившия шеф на Федералния резерв – Грийнспан, който за пореден път предупреди за заплахата от рецесия на Щатската икономика и сериозното понижение на предстоящите продажби на жилища в САЩ с -6.5% през август, след -12.2% за юли при прогнози за понижение от -2.0%.

Еврото продължи да губи позиции и в сряда и премина трайно под 1.4100 долара, като регистрира седмично дъно в 1.4067 .

Акцентът на седмицата беше заседанието на Европейската централна банка в четвъртък, на което лихвеният процент остана без промяна на 4%.Основният интерес беше към пресконференцията на Жан – Клод Трише след срещата.

В изказването си той пропусна фразата “приспособяваща се лихвена политика“, което бе разтълкувано като сигнал за спиране на цикъла на повишение на лихвения процент, но в останалата част изказването беше основно за рисковете от инфлацията .

Липсата на коментар относно силата на еврото беше показателна за това, че банката не е променила досегашната си политика. Това и доста слабите Фабрични поръчки на САЩ за август доведе до рязко поскъпване на еврото и EUR/USD отново премина над 1.4100.

Засега това движение се ограничи до 1.4150 долара, но според повечето анализатори се очаква еврото да запази стойността си спрямо щатския долар в нивата над 1.4000 поне през следващите шест месеца.

Петър Даскалов - валутен дилър ФК “Логос- ТМ” АД