Продажбите на нови домове в САЩ отчетоха изненадващо повишение през юли, с което успокоиха пазара. През месеца покупката на нови домове са се повишили с 2.8% до 870 000 на годишна база. Във възходяща посока бяха ревизирани и данните за юни до 846 000 на година база.

Резултатът значително превиши и най-оптимистичните прогнози на анализаторите, като средните такива бяха за 820 000 на годишна база.

Въпреки положителните данни някои анализатори все още изразяват опасения, че пазара не е намерил своето дъно, което би могло да стане към края на годината.

Данните бяха вторите положителни изнесени през днешния ден за щатската икономика, след като малко по-рано стана ясно, че продажбите на дълготрайни стоки са се повишили с 5.9%, което бе и най-големия им ръст от десет месеца насам.

Средната продажна цена на новите домове се е повишила с 0.6% през юли до ниво от 239 500 долара за брой, посочи още публикуваният доклад.

Понижило се е и средното време за продажба на недвижим имот до 7.5 месеца.

Броят на обявените за продажба нови домове към края на месеца е намалял до 533 000 към края на юли, от 538 000 месец по-рано.

Инвеститори и анализатори очакват Фед да понижи равнището на лихвите в САЩ на следващото си заседание.