Продажбите на дребно в еврозоната са се повишили с най-много от десет месеца насам през април в резултат на топлото време през месеца.

Индексът PMI на продажбите на дребно в еврозоната е възлязъл на 54.6 пункта от 53.4 пункта през март. Стойност над 50 пункта сочи експанзия в сектора.

За положителния резултат е съдействало понижението на безработицата в европейските страни, като във Франция безработицата се е понижила до най-ниските си от 24 години насам стойности.

Безработицата в еврозоната се е понижила до 7.3% през февруари, което бе и най-ниската й стойност в историята на водената статистика от 1993 година насам.

Данните карат анализаторите да очакват повишение на прогнозата на Европейската Комисия за ръст на икономиката на еврозоната за настоящата година от нивото й при 2.4%. За сравнение, през изминалата година ръстът на икономиката на зоната възлезе на 2.7%.

Положителните данни допринесоха за леко поскъпване на еврото спрямо долара, което се търгува на нива от около 1.3615 долара към момента от 1.3601 долара пред оповестяването на данните.

Най-голяма стойност е отбелязал индексът на продажбите на дребно във Франция, повишавайки се до 58.6 пункта през април, в сравнение с 56.8 пункта през март.

Данните свидетелстват за положителното развитие на европейските икономики от началото на тази година, което затвърждава и очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите в еврозоната от страна на Европейската Централна Банка в борбата й срещу инфлацията.

По-рано изнесените данни посочиха повишение на бизнес доверието в Германия над средните очаквания на анализаторите.