Продажбите на дребно в еврозоната с първо от четири месеца повишение праз август

459
Продажбите на дребно в еврозоната с първо от четири месеца повишение праз август

Продажбите на дребно в еврозоната са се повишили за пръв път от четири месеца насам през август, на фона на спада на безработицата до рекордно ниско ниво.

Индексът PMI сочещ активността в сектора на продажбите на дребно се е повишил до 51 пункта през август, в сравнение със стойността му от 46.2 пункта през юли, посочиха изнесените днес данни. Стойност на показателя над 50 сочи повишение на активността.

Анализатори очакват повишените потребителски разходи да съдействат положително за запазване на ускорения темп на ръст на европейските икономики.

Равнището на безработица в еврозоната се понижи до 6.9% през юни. Като заплаха пред по-нататъшното положителна развитие на пазара на труда се сочат високите лихви в еврозоната, както и перспективите за по-нататъшното им повишение.

Инвеститорите очакват през втората половина на годината стабилния темп на нарастване на потребителските разходи да се запази.

Нарастващите цени в резултат на високата инфлация обаче, както и повишената конкуренция води до намаляване на маржина на печалбите за европейските търговски вериги. Те са се понижили с най-много от 19 години насам през август.

Продажбите на най-голямата европейска търговска верига - френската Carrefour SA, са се повишили с едва 2.5% през изиналото тримесечие, именно поради посочените негативни фактори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg