Продажбите на дребно в еврозоната са се повишили през март за пръв път от три месеца насам, водени от повишението им в Германия, посочиха изнесени днес данни.

Индексът, следящ показателя се е повишил до 53.4 пункта през март, в сравнение с 49.8 пункта през февруари. Стойност над 50 пункта сочи експанзия в сектора.

До голяма степен положителният резултат се предопределя от продължаващото стабилно повишение на икономиката на еврозоната, както и от спада на безработицата там.

През март безработицата в най-голямата европейска икономика - немската се понижи до най-ниската си стойност от близо шест години насам. За месеца безработицата възлезе на 9.2%, или най-ниското й ниво от май 2001 година насам.

Миналия месец Европейската комисия повиши очакванията си за ръст на икономиката на еврозоната до 2.4%, в сравнение с предходните й прогнози за ръст от 2.1%. През изминалата година ръстът на еврозоната възлезе на 2.6%.

Данните съдействаха европейските индекси да отбележат днес първото си от четири дни повишение, като немският DAX се повиши с 48 пункта, или 0.7% до ниво от 6 866 пункта, а френският САС 40 добави 0.9% към стойността си до 5 601 пункта.

В Германия индексът на продажбите на дребно се е повишил най-много сред 13-те страни членки на еврозоната, като през март той е възлязъл на 52.8 пункта, в сравнение с 45 пункта през предходния месец.

Във Франция индексът се е повишил до 56.8 пункта през март от 54.7 пункта месец по-рано