Продажбите на дребно в Еврозоната са се понижили през март, като растящите цени на горивата и храните оставят потребителите с по-малко средства за харчене.

Индексът, следящ продажбите на дребно, се е понижил до 48.2 пункта през март, в сравнение с 52.4 пункта през февруари. Стойност на показателя под 50 пункта сочи контракция.

Данните затвърждават очакванията на анализаторите, че европейската икономика се насочва към най-слабото си представяне от три години насам.

Заедно с това се наблюдава ускоряване на темпа на повишение на инфлацията, която е най-висока от 14 години насам.

Продажбите на дребно са се забавили в Германия и Франция през настоящия месец, които са и най-големите икономики в Еврозоната. С най-голямо понижение от въвеждане на индекса през 2004 година се е отличила и Италия, там показателят е възлязъл на 36.4 пункта, в сравнение с 43.8 пункта месец по-рано.

Показателят се очаква да продължи със слабото си представяне и през следващите месеци, като високата инфлация оставя домакинствата с все по-малък разполагаем доход.

Инфлацията в Еврозоната през изминалия месец е възлизала на 3.2%, което бе и най-високото й ниво от 1993 година. За последните шест месеца цената на петрола се е повишила с около 30% до над 100 долара за барел, което допълнително подхранва повишението на цените.

През февруари потребителското доверие в Еврозоната е било на най-ниската си стойност от две години насам.