Продажбите на дребно в Еврозоната са се понижили за втори пореден месец, посочи изследване.

Индексът на продажбите на дребно се е понижил до 48.2 пункта през юни, в сравнение с 48.4 пункта през май. Това бе и най-ниската стойност на показателя от пет месеца насам. Стойност на показателя под 50 пункта сочи контракция.

Спад са отбелязали продажбите на дребно във всички основни страни на Еврозоната като Германия, Франция и Италия, посочиха още данните.

В най-голямата европейска икономика - немската, индексът е възлязъл на 49.2 пункта през юни, което бе повишение, в сравнение с тримесечния минимум, постигнат през май при ниво от 47.3 пункта.

Продажбите на дребно във Франция са регистрирали през настоящия месец първото си понижение от 15 месеца насам.

В Италия продажбите на дребно са се понижили с най-много от 15 месеца насам, като индексът, следящ изменението им, се е понижил до 46.5 пункта.

До голяма степен спадът в продажбите в Еврозоната се обяснява с повишението на лихвите до 4%, в сравнение с нивото им от 2% през 2005 година.

В същото време очакванията на пазара са, че Европейската Централна Банка не е приключила с повишението на лихвите в Еврозоната, като се очаква те да бъдат повишение още веднъж или два пъти до края на годината.

Очаква се ръстът на Еврозоната да възлезе на 2.5% през настоящата година, според прогнози на МВФ, които бяха повишени от първоначалните им очаквания за ръст от 2.3% на годишна база.