Продажбите на дребно в Германия са отбелязали по-голямо от очакванията понижение през изминалия месец май, когато са се понижили с 1.8% на месечна база. За сравнение, през април показателят отбеляза ръст от 1.4% на месечна база.

Резултатът бе значително по-лош от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха спад в продажбите на дребно в най-голямата европейска икономика в размер на 0.3% на месечна база.

На годишна база понижението на показателя възлезе на 3.7%, което отново се оказа под очакванията.

През юни се очаква продажбите на дребно в Германия отново да се понижат за втори пореден месец въз основа на индекса за активността в сектора, изнесен вчера, който бе на стойност под 50 пункта.

По-слабите продажби през май и юни се обясняват от анализаторите с топлото и влажно време в най-голямата европейска икономика през месеците.

В същото време негативно въздействие оказва и повишеният от началото на годината данък добавена стойност, който бе вдигнат до ниво от 19%, в сравнение с нивото му от 16% през изминалата година.

На фона на слабостта в продажбите на дребно обаче, равнището на безработица в страната възлезе на 9.1% през юни, което бе и най-ниската й стойност от една година насам.

Прогнозите са за ръст на немската икономика от 3.2%, според института IfW, който, ако стане реалност, би бил и най-големият за изминалото десетилетие.

Междувременно, като заплаха пред ръста на немската икономика продължава да стои опасността от повишението на лихвите от страна на европейската централна банка.