Продажбите на дребно в Германия с изненадващ спад през май

400
Продажбите на дребно в Германия с изненадващ спад през май

Продажбите на дребно в Германия са отбелязали по-голямо от очакванията понижение през изминалия месец май, когато са се понижили с 1.8% на месечна база. За сравнение, през април показателят отбеляза ръст от 1.4% на месечна база.

Резултатът бе значително по-лош от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха спад в продажбите на дребно в най-голямата европейска икономика в размер на 0.3% на месечна база.

На годишна база понижението на показателя възлезе на 3.7%, което отново се оказа под очакванията.

През юни се очаква продажбите на дребно в Германия отново да се понижат за втори пореден месец въз основа на индекса за активността в сектора, изнесен вчера, който бе на стойност под 50 пункта.

По-слабите продажби през май и юни се обясняват от анализаторите с топлото и влажно време в най-голямата европейска икономика през месеците.

В същото време негативно въздействие оказва и повишеният от началото на годината данък добавена стойност, който бе вдигнат до ниво от 19%, в сравнение с нивото му от 16% през изминалата година.

На фона на слабостта в продажбите на дребно обаче, равнището на безработица в страната възлезе на 9.1% през юни, което бе и най-ниската й стойност от една година насам.

Прогнозите са за ръст на немската икономика от 3.2%, според института IfW, който, ако стане реалност, би бил и най-големият за изминалото десетилетие.

Междувременно, като заплаха пред ръста на немската икономика продължава да стои опасността от повишението на лихвите от страна на европейската централна банка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg