Продажбите на дребно в САЩ са се повишили с най-много от над една година насам през май, което намали притесненията, че силното поскъпване на бензина и забавянето в сектора на недвижимите имоти значително ще влоши състоянието на щатската икономика.
За месеца продажбите на дребно са се повишили с 1.4%, което бе два пъти над прогнозирания ръст от анализаторите за повишение на показателя от 0.6%.

За сравнение, през април продажбите на дребно се повишиха едва с 0.1%, което бе ревизия на предварително обявените данни за спад с 0.2% през месеца.

Без да се отчитат тези на автомобили, продажбите на дребно са се повишили с 1.3% на годишна база.

За добрия резултат са съдействали и доброто представяне на пазара на труда и ниската безработица, както и повишението на заплатите на щатските работници.

През май галон бензин поскъпна до рекордните 3.12 долара по бензиностанциите, в сравнение с 2.83 долара предходния месец. На 23-ти май цените на бензина достигнаха и рекордна стойност от 3.23 долара за галон.

Ако не се отчитат продажбите на бензин, продажбите на дребно биха се повишили с 1.2%, което е и най-голямото им повишение от миналия юли.