Продажбите на дребно в САЩ неочаквано спаднаха през изминалия месец. Това вероятно е отражение от повишилите се цени на петрола и поевтиняването на недвижимите имоти, коментират специалистите.

Спадът от 0.2% на показателя през месеца е най-големият от септември насам и става реалност след повишението на показателя от 1% през изминалия месец, съобщиха днес от министерството на търговията във Вашингтон.

Докладът засили опасенията за евентуално намаление при потреблението, съставляващо две трети от икономиката, което би могло да застраши ръста на най-голямата световна икономика.

От Фед запазиха равнището на лихвите в САЩ непроменено през тази седмица за пореден път, като повториха прогнозата си за „скромен” ръст на икономиката и заявиха, че инфлацията е най-голямата им грижа.

Цените на едро скочиха с 0.7% през април, поради по-високите разходи за енергия и храна, съобщиха от министерството на труда. Като изключим храните и горивата, цените се задържаха без промяна за втори пореден месец.

При продажбите на дребно се очакваше повишение от 0.4 %. Техните очаквания варираха от спад от 0.1% до повишение от 0.8 %. Продажбите на дребно представляват повече от половината от потреблението в страната.

Спадът започва при продажбите, отчетени при автодилърите, строителните материали и облеклата, показва докладът. Продажбите на универсалните магазини са спаднали с 2.1 %, което е най-лошият резултат от ноември 2002 г. насам.

Продажбите на бензиностанциите са се повишили с 1.7% миналия месец, а през предходния месец беше отбелязано 3.2 % увеличение, което най-вероятно се дължи на покачващите се цени на бензина, сочи докладът на министерството.

Средната цена на галон обикновен бензин за април е 2.83 долара, което е с 26 цента повече от предходния месец, според Американската Автомобилна Асоциация. Вчера средната цена стигна 3.04 долара - два цента по-малко от рекордната цена достигната през септември 2005 г. след урагана Катрина.

Увеличението на бензина най-вероятно е отклонило минимум 20 милиарда долара от покупките на други стоки и услуги за април, каза Дейвид Реслър, главен икономист в Nomura Securities International в Ню Йорк. Според него миналия месец разходите за гориво на средно статистическото домакинство са се увеличили с 30 долара.