Продажбите на дребно в САЩ са отбелязали минимално повишение през август на месечна база, подпомогнати от ръста в продажбите на автомобили през месеца.

От търговското министерство обявиха повишение в продажбите на дребно в размер на 0.3% през август, на фона на регистрираното им през юли повишение от 0.5%.

Продажбите на автомобили са нараснали с 2.8%, в сравнение с юли, което бе и най-голямото им месечно нарастване от юли 2006 година насам.

Ръстът в показателя бе близо два пъти по-малък от средните очаквания на инвеститори и анализатори.

В отделен доклад, изнесен вчера, стана ясно, че индустриалното производство на най-голямата световна икономика се е повишила с едва 0.2% през август, което бе и най-слабото му представяне от три месеца насам.

За сравнение, месец по-рано индустриалното производство се повиши с 0.5% през юли, докато през юни нарасна с 0.6% на месечна база.

Дефицитът по текущата сметка се е понижил с 3.1% през второто тримесечие, до 190.8 млрд. долара, в сравнение с 197.1 млрд. долара през първите три месеца на годината.

По-рано през вчерашния ден бяха изнесени данните за потребителското доверие, които отчетоха най-ниската му стойност от година и половина насам.

Индексът RBC Cash Index, следящ потребителското доверие, се е понижил до 71.1 пункта през септември, което е силен спад, в сравнение с регистрираната му месец по-рано стойност от 89.3 пункта, посочиха изнесени данни. Това бе и най-ниското ниво на показателя от май 2006 година насам.

Понижението се е предопределило и след данните за заетостта в САЩ, изнесени през изминалата седмица, отчели първото от четири години насам понижение в новосъздадените работни места през август.