Продажбите на дребно в САЩ са се повишили с повече от средните очаквания на анализаторите през юли, успокоявайки пазара, че щатската икономика се развива с умерени темпове.

За месеца те са се повишили с 0.3%, след като през юни отбелязаха изненадващо понижение от 0.7%. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха повишение в продажбите на дребно с 0.2% през месеца.

Продажбите на дребно, без да се отчитат тези на автомобилите, са регистрирали повишение от 0.4%, след спада им с 0.2% месец по-рано. И тук резултатът се оказа над средните очаквания за повишение от 0.3% на показателя.

Силните продажби на новия iPhone на компанията Apple Inc. е довела до добро представяне на продажбите на потребителска електроника, неутрализирали спада в продажбите на бензин по бензиностанциите, вследствие на спада в цената на горивото.

В същото време във възходяща посока бяха ревизирани и данните за спад на продажбите на дребно през юни до 0.7%, на фона на предварително обявените прогнози за понижение от 0.9%.

След положителните данни щатските фючърси регистрираха повишение, като тези на широкия Standard & Poor's 500 сочат отварянето му с 1.2% нагоре.

Продажбите на автомобили и части за тях са намалели с 0.3% на месечна база през юли, след като месец по-рано намаляха с 2.9%.

От двата най-големи американски производители - General Motors Corp. и Ford Motor Co. през изминалата седмица занижиха прогнозните си продажби в САЩ през настоящата година.

Продажбите на бензин по бензиностанциите са се понижили с 0.8% през изминалия месец основно поради понижението в цената на суровината.

Потребителските разходи, които съставляват близо 70% от икономиката са забавили ръста си до 1.3% на годишна база през второто тримесечие, което бе и най-слабият им ръст от 2005 година насам. За второто полугодие на годината специалистите прогнозират повишение средно от 2.5%.

Заплатите през юли са се повишили с 3.9%, в сравнение със същия месец на миналата година. През изминалата седмица на свое заседание от Фед запазиха равнището на лихвата непроменено.