Продажбите на дребно в САЩ с ръст от 0.3% през юли

447
Продажбите на дребно в САЩ с ръст от 0.3% през юли

Продажбите на дребно в САЩ са се повишили с повече от средните очаквания на анализаторите през юли, успокоявайки пазара, че щатската икономика се развива с умерени темпове.

За месеца те са се повишили с 0.3%, след като през юни отбелязаха изненадващо понижение от 0.7%. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха повишение в продажбите на дребно с 0.2% през месеца.

Продажбите на дребно, без да се отчитат тези на автомобилите, са регистрирали повишение от 0.4%, след спада им с 0.2% месец по-рано. И тук резултатът се оказа над средните очаквания за повишение от 0.3% на показателя.

Силните продажби на новия iPhone на компанията Apple Inc. е довела до добро представяне на продажбите на потребителска електроника, неутрализирали спада в продажбите на бензин по бензиностанциите, вследствие на спада в цената на горивото.

В същото време във възходяща посока бяха ревизирани и данните за спад на продажбите на дребно през юни до 0.7%, на фона на предварително обявените прогнози за понижение от 0.9%.

След положителните данни щатските фючърси регистрираха повишение, като тези на широкия Standard & Poor's 500 сочат отварянето му с 1.2% нагоре.

Продажбите на автомобили и части за тях са намалели с 0.3% на месечна база през юли, след като месец по-рано намаляха с 2.9%.

От двата най-големи американски производители - General Motors Corp. и Ford Motor Co. през изминалата седмица занижиха прогнозните си продажби в САЩ през настоящата година.

Продажбите на бензин по бензиностанциите са се понижили с 0.8% през изминалия месец основно поради понижението в цената на суровината.

Потребителските разходи, които съставляват близо 70% от икономиката са забавили ръста си до 1.3% на годишна база през второто тримесечие, което бе и най-слабият им ръст от 2005 година насам. За второто полугодие на годината специалистите прогнозират повишение средно от 2.5%.

Заплатите през юли са се повишили с 3.9%, в сравнение със същия месец на миналата година. През изминалата седмица на свое заседание от Фед запазиха равнището на лихвата непроменено.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg