Продажбите на дребно в най-голямата световна икономика са се понижили с повече от средните очаквания на анализаторите през февруари, което се възприе като поредния симптом за изпадане в рецесия на щатската икономика.

През месеца показателят е отбелязал понижение от 0.6% на месечна база, на фона на средните очаквания на анализаторите за понижение от едва 0.2%.

Това бе и вторият за последните три месеца, когато продажбите на дребно регистрират понижение. Потребителските разходи съставляват близо две трети от брутния вътрешен продукт на водещата световна икономика.

В основата на понижението на продажбите на дребно са стоели лошите продажби на автомобили и мебели през втория месец на годината.

Това бе и едно от най-големите им понижения, след като през декември отбелязаха спад от 0.7% на месечна база, което бе и най-голямото им такова от шест месеца насам.

Данните затвърждават в известна степен опасенията на инвеститорите, че щатската икономика ще изпадне в рецесия до края на първото полугодие на настоящата година.

Друг негативен сигнал за влошаването на състоянието на щатската икономика бяха данните за заетостта в САЩ, изнесени през изминалата седмица, които посочиха намаляването на заетостта с 63 000 през изминалия месец.

Повишение отбеляза и търговският дефицит на САЩ през изминалия месец, според данни, изнесени по-рано през седмицата, което дойде изненадващо за пазара.