Продажбите на дребно във Великобритания са се повишили с най-малко от 21 месеца насам през декември, в резултат на кризата, обхванала пазара на недвижими имоти в страната, сочат изнесени днес данни.

За последния месец на миналата година продажбите на дребно са се повишили с 0.3% на годишна база.

Стойността на жилищата през четвъртото тримесечие се е понижила с 0.8%, което до голяма степен подтиска потребителските разходи на домакинствата, които са изключително силно задлъжнели.

Очаква се кризата на пазара на недвижими имоти да доведе до силно забавяне на ръста на британската икономика, като то бе и в основата на решението на Английската Централна Банка да понижи нивото на лихвите през изминалата година, за пръв път от две години насам.

Очакванията на специалистите са, че през настоящата година институцията ще прибегне до нови поне две понижения на краткосрочните лихви в страната, в усилията й да се справи със значителното забавяне на икономиката.

Изнесени по-рано данни отчетоха спад в продажбите на дребно в страните от еврозоната с 0.5% през ноември, което бе и вторият им месец на спад.

Паундът отбеляза известно повишение спрямо долара, като се разменя на нива от около 1.9830 долара, в сравнение с 1.9753 по-рано днес.