Продажбите на дребно във Великобритания са регистрирали изненадващ спад за пръв път от три месеца насам през април, посочиха изнесени днес данни.

За периода те са се повишили с 0.1%, след като през март регистрираха ръст от 0.5%. Резултатът през април стана реалност, на фона на средните очаквания на анализаторите за ръст на показателя с 0.6%.

Английската централна банка повиши равнището на лихвите в страната до шестгодишен максимум при ниво от 5.5% на десети май, след като инфлацията в страната достигна десетгодишен максимум.

Поскъпването на стоките в страната се сочи и като една от основните причини за спада на продажбите на дребно.

Анализаторите очакват още едно повишение на лихвите във Великобритания през тази година в по-нататъшните усилия на централната банка да се справи с инфлацията.

Повишението на лихвите се очаква да продължи да оказва негативен ефект върху продажбите във втората най-голяма европейска икономика.

След изнасянето на данните британският паунд регистрира понижение от 0.2% спрямо долара, достигайки ниво от 1.9729 долара за паунд.

Ръстът на британската икономика с най-много от близо шест години насам през изминалата година се подкрепяше от спада на безработицата в страната, както и силния износ на британските компании. Очаква се обаче все по-силно те да усещат негативния ефект от поскъпването на местната валута, което прави стоките им относително по-скъпи на международните пазари.