Продажбите на дребно във Великобритания с пръв спад през април от три месеца насам

400
Продажбите на дребно във Великобритания с пръв спад през април от три месеца насам

Продажбите на дребно във Великобритания са регистрирали изненадващ спад за пръв път от три месеца насам през април, посочиха изнесени днес данни.

За периода те са се повишили с 0.1%, след като през март регистрираха ръст от 0.5%. Резултатът през април стана реалност, на фона на средните очаквания на анализаторите за ръст на показателя с 0.6%.

Английската централна банка повиши равнището на лихвите в страната до шестгодишен максимум при ниво от 5.5% на десети май, след като инфлацията в страната достигна десетгодишен максимум.

Поскъпването на стоките в страната се сочи и като една от основните причини за спада на продажбите на дребно.

Анализаторите очакват още едно повишение на лихвите във Великобритания през тази година в по-нататъшните усилия на централната банка да се справи с инфлацията.

Повишението на лихвите се очаква да продължи да оказва негативен ефект върху продажбите във втората най-голяма европейска икономика.

След изнасянето на данните британският паунд регистрира понижение от 0.2% спрямо долара, достигайки ниво от 1.9729 долара за паунд.

Ръстът на британската икономика с най-много от близо шест години насам през изминалата година се подкрепяше от спада на безработицата в страната, както и силния износ на британските компании. Очаква се обаче все по-силно те да усещат негативния ефект от поскъпването на местната валута, което прави стоките им относително по-скъпи на международните пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg