Активността в производствения сектор в Европа изненадващо се е забавила през изминалия месец, в резултат на забавяне на износа и повишените данъци в Германия, посочиха изнесени днес данни.

Индексът PMI на производствения сектор в еврозоната се е понижил до 55.4 пункта през март, в сравнение с 55.6 пункта месец по-рано. Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за стойност в размер на 55.7 пункта. Стойност над 50 пункта сочи експанзия.

Забавянето на ръста на щатската икономика, както и поскъпването с близо 10% на единната валута спрямо долара се сочат като други причини за понижаването на активността в сектора.

През изминалия месец Европейската централна банка повиши равнището на лихвите в еврозоната до 3.75% на годишна база, което е друг фактор, оказващ негативно въздействие. Очакванията на инвеститори и анализатори са банката да прибегне до още едно повишение на лихвите с 25 базисни пункта през лятото, което да ги отведе до ниво от 4% на годишна база.

Междувременно ЕЦБ повиши прогнозите си за ръста на еврозоната през тази и следващата година. За настоящата 2007-а година се очаква ръстът на икономиката на зоната да възлезе на около 2.5%, а през следващата на 2.4%.

За сравнение, през изминалата година ръстът на БВП на Еврозоната възлезе на 2.6%, което бе и най-големият ръст от началото на десетилетието.

Европейските индекси регистрираха известно повишение и към момента се търгуват на положителна територия, след като стартираха деня със загуби. Основният индекс DAX регистрира повишение към момента от 0.2% до ниво от 6 931 пункта, а френският САС 40 добави 0.1% към стойността си до ниво от 5 642 пункта.