Според проучване, дошло по време на последните рекордни исторически върхове на еврото, половината от мениджърите, управляващи големи фондове са на мнение, че доларът е подценен. Месечно изследване на „Мерил Линч” разкри, че 50% от допитаните считат щатската валута за прекалено подценена, в сравнение с 41% в предходния месец и 30% през януари. В същото време още по-голяма част от тях е на мнение, че единната валута е силно надценена, като 71% споделят тази оценка, в сравнение с 55% през януари.

Изследването има значение, тъй като валутният пазар има все по-голяма тежест при решенията на фондовете за инвестиране на свободните активи. Интересното е, че тази оценка идва по време, когато водещите икономики от Г-7 предупредиха за наличие на голяма волатилност и движения на валутните пазари, излизащи извън границите на разумното, които са вредни за световния икономически растеж. В момента обаче и инвеститорите сигнализират, че валутните курсове вече са се отдалечили от реалните фундаменти.

Еврото, което отчита растеж срещу долара в размер на 9% от началото на годината и 18% за последните дванайсет месеца, достигна в четвъртък нов исторически рекорд от 1.5981. Основната причина за това развитие бяха излезлите данни за инфлацията в еврозоната, които през последния месец достигнаха най-високи нива след въвеждането на единната валута през 1999 година и техните стойности правят много малко вероятно близко намаление на европейските лихви. Цифрите показаха увеличение на цените на Стария континент през март с рекордните 3.6% на годишна база, което е стряскащо много над бариерата на търпимост на Европейската централна банка, която е от 2%.

Изследването показа също, че повече от половината мениджъри считат стерлинга за също подценен, въпреки спада му срещу еврото с 13% за последните шест месеца, който е най-голям след оттеглянето на валутата от европейската валутна система през 1992 година. Тази обезценка допринесе до смяна на настроенията спрямо английските ценни книжа, като 31% от управителите на фондове съобщават, че имат прекалено малки позиции в английски акции, а цифрата е най-голяма за последните четири години и втора по големина, откакто се води изследването. Това показва, че инвеститорите вече признават голямата обезценка на паунда срещу останалите европейски валути, а това, което привлича вниманието е, че въпреки досегашния спад, очакванията са за още по-песимистично отношение спрямо английските активи. В сряда еврото достигна рекордно високи нива и срещу стерлинга от 0.8096.

Икономическите новини около долара останаха силно негативни и през изминалата седмица, когато стана ясно, че инфлацията в САЩ остава сравнително висока и малко над нивата в еврозоната. Докато обаче в еврозоната нейните стойности правят много малко вероятно намаление на лихвите, в САЩ случаят е друг, тъй като централната банка е поела ангажимент да се справи с кредитната криза и по тази причина облекчава икономическите условия посредством намаление на лихвите. Резултатът е, че в момента европейските лихви имат най-голямо предимство пред американските след въвеждането на еврото.

Общата икономическа теория гласи, че докато инфлацията в САЩ е над тази в еврозоната и в същото време американските лихви са на нива по-ниски от европейските, то доларът би трябвало да продължи да отслабва независимо от каквито и да било други фактори. Въпреки това обаче има и други, които оказват натиск върху зелените пари. Драматичният спад в сектора на недвижимите имоти в САЩ продължи като началното жилищно строителство и разрешителните за строеж спаднаха до най-ниски нива през последните 17 години и вече отчитат стойности с 60% по-ниски от пиковите през 2005 година. Единственият лъч светлина за долара е, че през последните месеци акциите на американските строители на жилища не следват тенденцията на икономическите данни и започнаха да нарастват, което дава слаби надежди за скорошно подобрение на ситуацията.

Японската икономика се сблъска с друг доста интересен проблем. След около 25 години на слаба инфлация, която често преминаваше в дефлация, в момента втората по големина икономика в света е на път да започне да се сблъсква с инфлационен натиск. Лошата новина обаче е, че това не се дължи на повишено търсене, а на инфлация, породена от по-високите разходи. През последните месеци разходите за корпоративните стоки и услуги започнаха да се повишават, а предвид добрата им корелация с индекса на потребителските цени може да се очаква повишение и на потребителските стоки и услуги. Пренасянето на ценовата тежест от фирмите към потребителите ще доведе като следствие до допълнителен натиск върху икономическата активност в Япония.

По принцип общоприетият лост за подтискане на инфлацията е увеличение на лихвите, но точно в този момент това е лоша идея, тъй като ще окаже влияние върху стойностите на йената на валутните пазари. Японската валута поскъпна драматично много след началото на кредитната криза, но това няма нищо общо със сила на икономика, а е отражение на търсенето на валутата във времена на несигурност. Стойността на йената обаче е изключително важна за японските компании, които изнасят продукция. Така задачата пред Японската централна банка е много трудна, тъй като не може да намали лихвите в условия на увеличаваща се инфлация, както и тяхното увеличение не е най-удачното решение в условия на не много силна икономическа активност.

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД


В изложението са използвани материали от чужди медии.