Еврото продължава да поскъпва спрямо долара, увеличавайки второто си седмично повишение, след като днес стана ясно, че износът на Германия е нараснал с повече от очакваното, което беше поредният признак, че възстановяването в Еврозоната набира скорост, информира Bloomberg.

Еврото поскъпня спрямо повечето от 16-те валути, срещу които се търгува най-много, след като данните от Германия показаха, че износът на страната е нараснал с 2.7% на месечна база през февруари. Това е най-голямото повишение от пет месеца.

Вчера Европейската централна банка вдигна основната си лихва до 1.25% и остави вратата отворена за нови повишения.

Еврото поскъпна до 1.4420 спрямо долара и се търгуваше с повишение от 0.7% около 1.4400 към 11:30 часа българско време. Така ръстът на европейската валута за седмицата достига 1.1%. Йената поевтиня с 0.9% до 122.53 йени за евро и се обезцени спрямо щатската валута с 0.3% до 85.12 йени за долара.

Еврото поскъпва със 7.5% спрямо долара от началото на годината.

Решението на ЕЦБ вчера да вдигне лихвата си идва на фона на решенията на централните банки на други развити страни като, в това число САЩи Япония да поддържат лихвите си на нива близо до нулата. Федералният резерв на САЩ не се очаква да вдигне основната си лихва до първото тримесечие на 2012 г., а Централната банка на Япония вероятно няма да предприеме подобен ход в следващите 12 месеца, според проучване на Bloomberg.