Британската икономика е нараснала с 0.7% през първото тримесечие, което бе съизмеримо с ръста й през предходните две тримесечия и повиши спекулациите на пазара, че централната банка ще повиши равнището на лихвите на някоя от следващите си срещи.

Резултатът превиши леко средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръстът на икономиката да възлезе на 0.6% на годишна база.

В същото време ръстът на икономиката на страната се е забавил до 2.8% на годишна база от 3% през предходното тримесечие, посочиха още данните.

Паундът отбеляза повишение от 12% спрямо долара през последната една година, достигайки по-рано най-високото си ниво от 1981 година насам.

Към момента валутата се търгува твърдо на нива над 2 долара за паунд при 2.005 долара за един паунд.

Към момента равнището на лихвите във Великобритания е при ниво от 5.25% след изненадващото им повишение с 25 базисни пункта през януари. За сравнение, през август 2006 година лихвите в страната възлизаха на 4.5% на годишна база.

Очакванията на инвеститори и анализатори са, че АЦБ ще прибегне до още едно повишение на лихвите с 25 базисни пункта в борбата на банката срещу инфлацията в страната.

Ръстът в сектора на услугите, допринасящи за близо две трети от икономиката на Великобритания се е забавил до 0.8% през изминалото тримесечие, на фона на повишението му от 0.9% предходното тримесечие.