Щатската икономика е регистрирала ръст от 2.2% през четвъртото тримесечие, което е значително под първоначалните прогнози за ръст от 3.5%, направени в края на януари.

За сравнение, през третото тримесечие на миналата година щатската икономика нарасна с 2% на годишна база. Резултатът се оказа и леко под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръст за четвъртото тримесечие от 2.3%.

За цялата изминала година най-голямата световна икономика е отбелязала ръст от 3.3%, което бе минимално над ръста от 3.2%. през 2005 година.

Данните затвърдиха очакванията за по-слаб от прогнозирания ръст, като забавянето се е предопределило от слабостта в сектора на недвижимите имоти.

Друга причина за забавянето на ръста под прогнозите е било намаляването на високите запаси на щатските компании, както и продължаващото забавяне в сектора на недвижимите имоти в страната.

През януари началното жилищно строителство се понижи до най-ниската си стойност от месец август 1997 година, като големите запаси на непродадени домове оказват низходящ натиск върху цените на имотите.

По-нататъшна яснота за развитието на сектора на недвижимите имоти ще се внесе днес след изнасянето на данните за продажбите на нови домове.

Негативни бяха и изнесените вчера данни за поръчките на дълготрайни стоки, отчели понижение от 7.8% на месечна база през януари, което бе и най-голямото им понижение от октомври насам.

След негативните данни за ръста на щатската икономика еврото регистрира известно повишение спрямо долара, като към момента едно евро се разменя на нива от около 1.3220 долара, след като преди изнасянето на данните се търгуваше за 1.3200 долара за евро.