Равнището на безработицата в най-голямата европейска държава - Германия се е понижило до най-ниската си стойност от близо шест години насам през март, посочиха изнесени днес данни.

За месеца безработицата в страната се е понижила до 9.2% от 9.3% месец по-рано, което бе и най-ниското ниво на безработица от май 2001 година насам, сочат още данните.

Броят на безработните се е понижил през месеца с 65 000 до 3.83 млн. души, като данните се оказаха по-добри от средните очаквания на анализаторите за понижение на безработните с 46 000 души.

Понижението на безработицата се е предопределило от положителното развитие на немската икономика и наемането на нови работници от немските компании, които продължават да се радват на силно търсене на стоките си на международните пазари, въпреки продължаващото поскъпване на еврото спрямо долара.

Строителните поръчки в страната са се повишили с близо 20% през първия месец на годината, в сравнение със същия на миналата година.

В същото време проучване сочи, че 40% от немските компании планират да назначат нови работници в близко бъдеще, докато 12% са обявили, че възнамеряват да намаляват персонала си. Компаниите вече усещат остър недостиг на специалисти към момента, сочи друго изследване.