Годишната инфлация в Германия се е понижила до 1.5% през февруари, което е най-ниската стойност на показателя от над 2 години. Федералната статистическа служба Дестатис уточни, че инфлацията щеше да бъде 1.1 на сто, ако не се отчитаха по-високите цени на енергията и храните.

Толкова ниско равнище на инфлацията не е имало от декември 2010 г., когато инфлацията е била 1.3 на сто. Настоящият показател в Германия, най-голямата европейска икономика, е доста под целевата за еврозоната инфлация, определена от ЕЦБ на 2%.

Инфлацията за цялата еврозона през февруари е била 1.8 на сто, според данните на Евростат, цитирани от bTV.

Междувременно излязоха данни и за друга държава с рекорден минимум на инфлацията. Показателят в Унгария се е понижил до най-ниското си ниво за последните 7 години – 2.8% през февруари от 3.7% през предходния месец, сочат официални данни на властите в Будапеща.

Спадът се дължи на 10-процентното поевтиняване на газа и електричеството по наредба на правителството. Спрямо януари потребителските цени намаляха с 0.1 на сто след скока от 0.8% месец по-рано.

Унгарската централна банка сваляше лихвените проценти на няколко пъти през последните месеци. По този начин тя опитваше да извади европейската членка от рецесията, макар че инфлацията през миналата година бе средно 5.7%.