Изненадващото решение на Федералния резерв на САЩ да се въздържи от ограничаване на паричните стимули за икономиката даде глътка въздух на развиващите се пазари, където валутите отчитат най-големия си спад от две години.

“Това дава на всички малко време,” казва Денис Саймън, анализатор в Lazard Asset Management, която управлява 147 млрд. долара. “Това определено облекчава част от натиска върху по-уязвимите страни. В резултат на това корекцията нагоре на развиващите се пазари ще продължи.”

Бразилският реал и турската лира скочиха с по над 2% вчера, докато индийската рупия оглави ръста в Азия днес, след като от Фед обявиха, че ще продължат да купуват държавни облигации за по 85 млрд. долара на месец. Индонезийският индекс Jakarta Composite отчете най-голямото си повишение от октомври 2011 г., индексът на JPMorgan Chase & Co. на деноминираните в долари облигации на развиващите се държави отечте най-големия си ръст от близо три месеца.

Председателят на Фед Бен Бернанке обяви, че засега се въздържа от ограничаването на стимулите за икономиката, което успокои инвеститорите, които разпродаваха активите си на развиващите се пазари от май насам.

Решението дойде във време, в което икономическите данни от Китай до Бразилия показват признаци на подобрение и помага на страните, които зависят най-много от чуждестранно финансиране, като Бразилия и Индия, казва Саймън.

Индийската рупия поскъпваше с 2.6% спрямо долара по-рано днес, а тайландският бат добави 2.1% към стойността си, като е на път да запише най-голямото си повишение от шест години. Малайзийският рингит пък се оскъпи с 2.3%. Индексът Jakarta Composite скочи с 4.4%, а индийският S&P BSE Sensex Index добави 2.9%.

Вчера реалът оглави ръста при развиващите се валути, поскъпвайки с 3.2% до 2.1860 реала за долар. Реалът скача с 9.1% през септември и е на път да запише най-голямото си месечно повишение от октомври 2011 г. Южноафриканският ранд добави 2.2% към стойността си и също е на път да запише най-добрия си месец от май 2009 г.

Вчера доходността по 10-годишните щатски държавни облигации падна с 16 базисни пункта, или 0.16 процентни пункта, до 2.69%, а днес остава почти без промяна.

Анализатори от Citigroup Inc. вчера съветваха клиентите си да купуват мексиканско песо, твърдейки, че решението на Фед стимулира риска у инвеститорите.

Бернанке за първи път даде индикации на 22 май, че Фед може да ограничи изкупуването на облигации, което предизвика отлив на капитали и разпродажби на развиващите се пазари. Над 50 млрд. долара бяха изтеглени от фондовете по света, инвестиращи в облигации и акции на развиващите се пазари от май насам, увеличавайки нетния отлив до 11 млрд. долара.

Рандът, реалът, рупията и лирата поевтиняха с до 18% за четирите месеца до август.

Разпродажбите спряха през този месец, след като икономическите данни от Китай до Бразилия се подобриха. Износът на Китай скочи със 7.2% на годишна база през август, докато продажбите на дребно в Бразилия са нараствали с близо 10 пъти по-бързо от очакваното през юли.

Решението на Фед от вчера дава на икономиките известно време да ребалансират икономиките си, казва Саймън.

“Това не решава всичките проблеми на развиващите се пазари, но ниските лихви и слабият долар са положителни за активите на развиващите се страни.”

Щатските индекси вчера скочиха, като S&P 500 нарасна с 1.22% до ново рекордно ниво от 1 725.52 пункта. Повишението при Dow Jones бе от близо 1% до 15 676.94 пункта.