Резервите в чуждестранна валута на Китай са достигнали рекордните 3.2 трлн. долара в края на юни, заплашвайки да влошат ситуацията с инфлацията в страната на фона на по-големия от очаквания темп на растеж на банковото кредитиране и паричната маса, пише Reuters.

Само дни след като данни показаха, че инфлацията в Китай е достигнал тригодишен връх през юни, скокът на резервите със 153 млрд. долара през второто тримесечие показва, че Пекин трябва да продължи със затегнатата парична политика и с ограниченията в кредитирането.

Опасявайки се, че нарастващите цени могат да доведат до обществено недоволство, Пекин от месеци ограничава банковото кредитиране. Днешните данни обаче предполагат, че търсенето на кредити остава голямо, което подкрепя по-нататъшното затягане на паричната политика.

Китайските банки са отпуснали 633.9 млрд. юана (97.9 млрд. долара) нови заеми през юни, в сравнение с 551.6 млрд. юана (85.2 млрд. долара) през май според централната банка. Това е помогнало на стойността на кредитите в местна валута отбележи 16.9% ръст на годишна база в края на юни.

Ръстът на паричния агрегат M2 пък се е ускорил до 15.9% през юни, в сравнение с 15.1% през май.

Ограниченията за заеми забавят официалното кредитиране на банките в последните месеци в сравнение с темповете от 2009 г., но критици твърдят, че Пекин още е далеч от това да се пребори с инфлацията, тъй като все още не може да ограничи излишната ликвидност във финансовата система.