Русия може да обсъди въпроса за включването на юана в своите резерви, ако Китай премахне ограниченията върху движението на капитал, заяви първият зам. председател на Централната банка на Руси Алексей Улюкаев, пише Ведомости.

„Разбира се, че валути като юана, са интересни, но не можем да инвестираме в него, заради ограниченията по движението на капитал в Китай", каза Улюкаев на конференция на Deutsche Bank в Лондон. Банкерът добави още, че Русия може да помисли да включи юана в структурата на резервите си, щом Китай започне да разхлабва ограниченията.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви през ноември, че рублата трябва да се превърне в резервна световна валута. В последно време стана модерно да се обсъжда въпроса за регионални резервни валути - бурният ръст на развиващите се страни, на фона на тежките последици от кризата в развитите държави, в това число и САЩ, подхранват амбициите на политиците.

С основен дял в структурата на валутните резерви на Русия днес са доларовите активи (47%), следват в евро (41%), 9% - на британския паунд, 2% на японската йена и 1% на канадския долар.

Председателят на КНР Ху Цзинтао заяви в интервюта за Wall Street Journal и Washington Post, че доларовата система е „продукт на миналото" и подчерта намеренията на Китай да превърне юана в световна валута.

„Съществуващата международна валутна система е продукт на миналото", отбеляза китайският лидер, имайки предвид върховенството на долара като резервна валута, както и употребата му в международната търговия и инвестиции.

Първият заместник председател на ЦБ на Русия Алексей Улюкаев съобщи също, че се притеснява повече не за изтичането на капитали, а за притока на такива през 2011 г., които могат да станат за Банката на Русия „главната болка" в борбата с инфлацията, предава Reuters. Улюкаев определи като труднопостижими амбициозните цели на властта да сведе инфлацията през 2011 г. до 6-7%, от 8.8 на сто за 2010 г. и каа, че рискът от ускоряване на инфлацията в първата половина на годината е по-голям, от риска от забавяне на икономиката.

Засега ЦБ не планира покупки на облигации на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), защото законът забранява това, каза Улюкаев. Ако обаче регулацията се промени, Централната банка на Русия може да се включи с покупки, обеща банкерът. Министърът на финансите на страната Алексей Кудрин не изключи наскоро възможността Русия да участва в придобиването на облигации.