Централната банка на Русия се готви да диверсифицира международните резерви на страната като придобие канадски долари. Това обяви директорът на департамента за операции на финансовите пазари към ЦБ на Русия Сергей Швецов пред Държавната Дума, предава РИА Новости. Той не изключи още вероятността в най-скоро време международните резерви на страната да се попълнят и с други валути.

Към момента Русия държи резервите си в злато, специални права на тираж на МВФ и други активи, както и в четири валути - щатски долар, евро, британска лира и японска йена. При това последните две валути имат сравнително малка тежест в структурата на резервите.

Русия разполага с едни от най-големите резерви в света. Обемът им към 13 ноември възлиза на над 440 млрд. долара. Диверсификацията на резервите ще бъде от полза за Централната банка, тъй като предоставя по-голяма възможност за печалба.

От друга страна купуването на една или друга валута е изгодна и за ответната държава, емитирала валутата, защото расте нейният престиж.

В края на октомври китайските медии, позовавайки се на финансовото министерство на Русия, предадоха, че Централната банка на федерацията може да включи в международните си резерви и китайския юан. Засега подобна информация остава неофициална.

Канадският долар е сред десетте най-популярни валути на световния пазар. Един щатски долар струва към момента 1.047 канадски долара. Пикът на канадския долар, спрямо щатската валута е достигнат в седмицата в края на октомври 2007 г., когато струва 1.07 щатски долара.

Сред минусите на канадския долар е силната му зависимост от валутата на основния търговски партньор на страната - САЩ, пише Лента.ру.