В разплащанията си с Беларус и Казахстан Русия преминава към рубли, заяви президентът на страната Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

По време на срещата му вчера с представители от парламентарно представената партия ЛДПР, председателят на парламентарния комитет по въпросите с ОНД и връзки със съотечествениците Алексей Острвоски (член на ЛДПР) предложи на президента пълно преориентиране на вноса от страните от ОНД и по модела на ЕС да се въведе единна валута.

"Продължаваме работата по въпроса за въвеждането на единна валута. Смятам, че днес се доближихме значително до идеята за създаване на повече регионални резервни валути, отколкото в периода преди кризата", каза Дмитрий Медведев.

Според него до времето преди кризата битувало схващането, че са достатъчни три-четири валути, за да се гарантира икономическият баланс. „Сега повече от всякога е ясно, че дори и четири валути не могат да се справят с подобна задача. Нужни са регионални резервни валути", отбеляза президентът.

„Рублата напълно спокойно може да претендира да изпълнява подобна мисия. Въпросът разбира се е в това до колко рублата изглежда привлекателна. Това е въпрос, на който трябва да отговорят партньорите ни, защото те са длъжни сами да заявят, че искат да търгуват в рубли", каза Медведев.

„Знаете ли, подобни процеси протичат и нашите партньори от Беларус, Казахстан и други държави заявяват - да, бихме желали да обърнем голяма част от разплащанията в рубли", отбеляза президентът.

„Колкото по-стабилна е рублата, колкото по-рано започнем да търгуваме енергийни ресурси в рубли, а не в долари или друга чужда валута, толкова преходът към рублата като резервна валута ще е по-лесен. Ще продължим да работим в тази насока", заяви Медведев.