Русия е започнала да добавя канадския долар към чуждестранните си валутни резерви и може да увеличи покупките на тази валута в следващите месеци, информира Bloomberg, цитирайки първият заместник-управител на Централната банка на Русия Алексей Улюкаев.

"Наскоро започнахме да инвестираме в активи, деноминирани в канадски долари," казва Улюкаев. "Засега количествата са много малки, но вероятно има възможности да ги увеличим."

Русия цели да диверсифицира резервите си в чуждестранна валута, които са третите най-големи в света и да популяризира използването на регионални валути в международната търговия и финанси, с цел намаляването на рисковете, които произтичат от доминацията на щатския долар. Централната банка на Русия обяви, че планира да увеличи притежанието си на злато и може да обмисли включването на други валути в резервите си, в това число и австралийския долар.

Резервите на Русия са 47% в щатски долара, 41% в евро, 10% в британски паундове, 2% в японски йени и малко количество в швейцарски франкове. Централната банка на страната е намалила дела на щатския долар от 50% през 2006 г., когато еврото е съставлявало около 40% от резервите а йената и паунда останалата част. Резервите на Русия възлизат на 495.7 млрд. долара към 12 ноември.

Делът на канадския долар в резервите на Русия все още е прекалено малък, за да се отрази на тяхната структура, според Улюкаев.

"След няколко месеца бихме могли да говорим за по-големи дялове и евентуални промени в структурата на резервите", казва той.

Канадският долар е поскъпнал с 4.2% спрямо щатския долар от началото на годината на фона на нарасналото търсене на активи с по-голяма доходност и суровини.

Централната банка на Русия също така обмисля включването на австралийския долар към резервите си, казва Улюкаев. Австралийската валута, която също е свързана със суровините, е поскъпнала с 9.6% спрямо щатския долар от началото на годината.