Руската централна банка понижи основните си лихви

1582
Руската централна банка понижи основните си лихви

Централната банка на Русия (РЦБ) намали лихвените си проценти за пръв път от близо година насам в отговор на охлаждащата се инфлация, проправяйки по този начин пътя за по-траен цикъл на облекчаване на паричната си политика в опит да подкрепи икономическия растеж на страната.

На днешното си редовно заседание РЦБ понижи основната лихва с 50 базисни пункта до 10,5%, след като през предходните шест поредни заседания тя остави лихвата на ниво от 11%. По този начин основната лихва се върна на нивото от края на 2014-а година, когато драматичната обезценка на руската рубли принуди банката да вдигне рязко лихвената ставка до 17%.

Централната банка на Русия ще разгледа възможността за по-нататъшно намаляване на лихвения процент въз основа на прогнозите за инфлационните рискове и подравняването на инфлацията с прогнозата за нейната траектория, посочи банката в свое изявление след края на заседанието.

РЦБ отбеляза, че инфлационните рискове вече са започнали да намаляват, като до края на годината инфлацията може дори да докосне рекордно ниско ниво от 5% - 6%.

Банката обаче допълни, че парични условия ще останат сравнително затегнати (лихвата ще остане относително висока), тъй като остава в сила рискът, че инфлацията няма да се забави до целта от 4% до края на 2017 година.

Прогнози на анализаторите бяха разделени между това днес банката да намали лихвите с 50 базисни пункта или да ги остави без промяна за седмо поредно заседание, съобщи БНР.

Тези, които очакваха намаляване на лихвените ставки цитираха като причина възстановяването на цената на петрола - ключово перо в износа на Русия, което помогна за ограничаване на обезценката на рублата и за намаляване на инфлационния риск.

През изминалата седмица пък бяха представени данни, според които седмичната потребителска инфлация в Русия остана без промяна (достигна нулата) за пръв път от август 2015 година. Министерството на икономиката също отбеляза преди време, че РЦБ трябва да намали лихвите в страната.

Днешното решение на РЦБ не се отрази негативно на рублата, тъй като то сякаш беше предварително отработено от пазарните участници въпреки известния елемент на изненада. След новината за намаляване на лихвените ставки доларът дори отслабна леко до 64.40 рубли от 64.66 нивото малко преди края на заседанието.

Следващата среща на борда на Руската централна банка е насрочена за 29-и юли.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас