Руската централната банка вдигна основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт за четвърти път тази година в опит да укроти инфлацията, информира Bloomberg.

Основната лихва ще бъде увеличена до 18-месечен максимум от 11% от 14 юли. Минималната лихва по еднодневни кредити от централната банка беше увеличена до 7%.

Институцията вдигна цените на заемите през февруари, април и юни, за да контролира инфлацията, след като тя достигна до 15.1% през юни, което е и най-високото й ниво от пет години и половина. Заложеният предварително от правителството таван от 10.5% много трудно ще бъде постигнат, заяви финансовият министър на страната Алексей Кудрин през юни.

Монетарната политика не е ефективна в Русия, тъй като в страната няма напълно развит пазар на потребителски кредити, а ипотеките и кредитните карти се използват малко извън големите градове, според Татяна Орлова, икономист в ING Groep в Москва. Вдигането на лихвените проценти няма такъв ефект в страната, както в САЩ или във Великобритания, смята още Орлова.

Банките, включително Merrill Lynch & Co. и Goldman Sachs Group Inc., прогнозират, че ускоряващата се инфлация ще принуди Руската централна банка да остави рублата да се оскъпи с около 5% в следващите 12 месеца, за да намали цените на вносните стоки. Банката ограничава движението на валутата, като ежедневно купува и продава рубли, за да защити конкурентоспособността на руските износители.

Русия ще има проблеми с намаляването на инфлацията, ако не остави рублата да се оскъпи, смята Орлова.

Всяко оскъпяване на руската валута с един процентен пункт спрямо валутната кошница долар/евро намалява инфлацията в страната с 0.3 процентни пункта, според централната банка. От там позволиха на рублата да поскъпне с около 1.3% миналата година, след като потребителските цени се увеличиха с 11.9%.

Стойността на рублата се е покачила с около 0.8% от началото на годината, като оскъпяването може да достигне 2% спрямо валутната кошница до края на 2008 г., според Орлова.

Еднодневният суапов процент, който централната банка начислява за предоставянето на рубли срещу долари или евро, също ще нарасне до 9%, казаха от финансовата институция днес.