Руската централна банка вдигна основната си лихва за четвърти път тази година

963
Руската централна банка вдигна основната си лихва за четвърти път тази година

Руската централната банка вдигна основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт за четвърти път тази година в опит да укроти инфлацията, информира Bloomberg.

Основната лихва ще бъде увеличена до 18-месечен максимум от 11% от 14 юли. Минималната лихва по еднодневни кредити от централната банка беше увеличена до 7%.

Институцията вдигна цените на заемите през февруари, април и юни, за да контролира инфлацията, след като тя достигна до 15.1% през юни, което е и най-високото й ниво от пет години и половина. Заложеният предварително от правителството таван от 10.5% много трудно ще бъде постигнат, заяви финансовият министър на страната Алексей Кудрин през юни.

Монетарната политика не е ефективна в Русия, тъй като в страната няма напълно развит пазар на потребителски кредити, а ипотеките и кредитните карти се използват малко извън големите градове, според Татяна Орлова, икономист в ING Groep в Москва. Вдигането на лихвените проценти няма такъв ефект в страната, както в САЩ или във Великобритания, смята още Орлова.

Банките, включително Merrill Lynch & Co. и Goldman Sachs Group Inc., прогнозират, че ускоряващата се инфлация ще принуди Руската централна банка да остави рублата да се оскъпи с около 5% в следващите 12 месеца, за да намали цените на вносните стоки. Банката ограничава движението на валутата, като ежедневно купува и продава рубли, за да защити конкурентоспособността на руските износители.

Русия ще има проблеми с намаляването на инфлацията, ако не остави рублата да се оскъпи, смята Орлова.

Всяко оскъпяване на руската валута с един процентен пункт спрямо валутната кошница долар/евро намалява инфлацията в страната с 0.3 процентни пункта, според централната банка. От там позволиха на рублата да поскъпне с около 1.3% миналата година, след като потребителските цени се увеличиха с 11.9%.

Стойността на рублата се е покачила с около 0.8% от началото на годината, като оскъпяването може да достигне 2% спрямо валутната кошница до края на 2008 г., според Орлова.

Еднодневният суапов процент, който централната банка начислява за предоставянето на рубли срещу долари или евро, също ще нарасне до 9%, казаха от финансовата институция днес.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg