Основателят на финансовата пирамида МММ Сергей Мавроди заяви, че смята да създаде нова финансова пирамида и да разруши сегашната финансова система, пише РИА Новости.

„Искам да разруша световната финансова структура. Смятам, че тя не е справедлива", заяви Мавроди в телевизионно интервю за НТВ, където разказа за плановете си да построи нова пирамида.

Мавроди, чиито жертви на пирамидата му в началото на 90-те години станаха милиони вложители, бе съден за измама,а в началото на 2011 г. обяви пускането на нов проект. Той обещава 20% доходност на месец, а на пенсионерите - 30 на сто. За година обещанията му за доходност варират между 240-360%. Според него новият проект МММ-2011 ще е в състояние да работи чрез система за електронни плащания.

„Искам да предизвикам финансов апокалипсис и ще го постигна... Той ще е навсякъде. И в Щатите, вече постъпват предложения, всъщност - от всички краища на света: от Щатите, от Индия - „помогнете на индийския народ", говоря напълно сериозно, от Израел...Тази система ще е навсякъде. Това е интернет, вече няма граници", каза Мавроди.

Мавроди каза още, че предупреждава откровено вложителите си за рисковете пред инвестираните от тях средства.

Генералният директор на Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) Валерий Федоров съобщи обаче, че до 15% от руснаците са готови да се включат в новата финансова пирамида.