Френският президент Никола Саркози заяви в Брюксел, че "е просто безотговорно и немислимо" Франция да изостави еврото и допълни, че краят на единната европейска валута ще доведе до "взривяване" на Евросъюза.

"Изоставянето на еврото е просто безотговорно и немислимо. Европа е сърцевината на европейската общност. Ако еврото се срине, ако изчезне, самата европейска общност ще бъде засегната структурно..., аз лично никога не бих го приел", заяви Саркози след края на срещата на върха в Брюксел. "В продължение на векове ние бяхме най-изпълнения с насилие континент на планетата, Европа ни доведе до мир, еврото е символът на Европа.

Ако еврото падне, в този момент Европа ще се взриви. Кой може да си помисли, че в днешния свят сама Франция ще бъде по-силна, кой би повярвал на това?", запита френският президент. "Когато отговаряш за една държава, трябва да си разумен и отговорен..., когато човек има подобни идеи, смятам, че той не е отговорен и разумен", каза още Саркози. "Ако не трябва да се поема по някакъв път, това е точно този...това е прекалено важно, за да бъде предмет на демагогски политически дебати", допълни френският президент.

Източник: БГНЕС