Секторът на услугите в Европа е отбелязал най-слабо повишение през септември от две години насам, сочат изнесени днес данни.

Индексът на Royal Bank of Scotland Group Plc се е понижил до 54.5 пункта за месеца, в сравнение с нивото му от 57.4 пункта месец по-рано. Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за стойност от 56.9 пункта.

Забавяне е отбелязал и ръстът на производствения сектор на "стария континент", като индексът, следящ активността му, се е понижил до 53.2 пункта, в сравнение с 54.3 пункта през август.

До голяма степен забавянето се предопределя от една страна от кризата на световните парични пазари, а от друга, от силното поскъпване на еврото спрямо щатския долар.

Стойности на показателя над 50 пункта сочи експанзия в дадения отрасъл, докато под 50 - контракция.

Единната валута регистрира вчера нов исторически максимум при ниво над 1.4100 долара за едно евро.

На фона на забавянето вчера от втората най-голяма немска банка Commerzbank AG, занижиха прогнозите си за финансов резултат за второто полугодие на годината.

Междувременно редица икономисти призоваха европейската централна банка да се замисли за намаляване на лихвите в еврозоната, подобно на действието на ФЕД, предприето през настоящата седмица.

Според специалисти обаче, европейската централна банка, която традиционно се отличава с по-висока степен на консерватизъм, едва ли ще предприеме подобно действие само под натиска на различни европейски лидери.