Секторът на услугите във Великобритания е реализирал първия си спад от пет години насам през май, което бе свидетелство за забавянето на британската икономика.

Индексът, следящ активността в сектора с изключителна важност за икономиката на страната, се е понижил до 49.8 пункта. Това бе и първата стойност на показателя под 50 пункта, което сочи контракция от март 2003 г. насам.

Влошаването до голяма степен се предопределя от кризата на финансовите пазари, довела до намаляване на броя на работещите във финансовата сфера.

Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха стойността на индекса да възлезе на 50.5 пункта.

Потребителското доверие във Великобритания се понижи до най-ниската си стойност от 2004 г. насам през май, което бе друг признак за слабост на икономиката на страната.

През април цените на недвижимите имоти отбелязаха спад от 2.5%, докато икономиката на Великобритания е нараснала едва с 0.4% през първото тримесечие на годината - най-малко от 2005 г.

От централната банка на Великобритания прогнозираха през изминалия месец, че ръстът на икономиката ще се забави до 1% на годишна база през настоящата година, което, ако се сбъдне, би било и най-слабото й представяне от 1992 г. насам.

Цените на петрола на нива от около 130 долара за барел са друг фактор, който подкопава очакванията на потребители и инвеститори за развитието на икономиката.

Инфлацията се очаква да премине границата от 3% през втората половина на годината и това може да принуди централната финансова институция да е по-консервативна в лихвената си политика.