Необходими са световно координирани действия, за да бъдат изгладени валутните колебания, които в никакъв случай не трябва да се позволява да прераснат в състезание по обезценяване на валутите, казва членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, Юрген Щарк, в интервю за Handelsblatt, цитиран от Reuters.

Запитан дали от светът върви към валутна война Щарка казва: "Ще бъде пагубно, ако се стигне до надпревара по обезценяване на валутите, което в крайна сметка ще доведе до протекционизъм. Протекционизмът през 30-те години на миналия век довежда до световната икономическа криза."

Щарк смята, че юанът, за който Пекин удържа на натиска от САЩ и други държави, вероятно ще се оскъпи.

"Има добри причини да се предполага, че в бъдеще ще има поскъпване на китайската валута," казва Щарк.

Щарк също така призовава правителствата по света да координират нивата на бюджетните си дефицит по подобие на практиката в ЕС.

Икономическата политика трябва да се ръководи от отделните страни, но трябва да се споразумяваме в световен мащаб за принципите на бюджетната политика в среднослочен план, както го правим в Европа," казва Щарк пред изданието.

Щарк смята, че намаляването на волатилността при валутите и устойчивият икономически растеж не могат да бъдат постигнати без по-добра координация между фискалната, монетарната и икономическата политика.

Според него това, което е необходимо в момента, е "по-добра координация от всякога" между правителствата.