Щатската икономика е добавила 111 000 нови работни места през януари, посочиха публикувани в петък данни на Министерството на търговията в страната.

Данните се оказаха под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха новите работни места през изминалия месец да възлязат на 135 000.

В същото време новосъздадените работни места през декември бяха ревизирани във възходяща посока до 206 000, в сравнение с първоначално оповестените данни за 167 000 нови работни места.

Изнесените данни карат много анализатори да очакват и забавяне на ръста на щатската икономика до под 3% през първото тримесечие на новата година, на фона на силното му представяне през четвъртото тримесечие на миналата година, кагато икономиката на страната нарасна с 3.5%.

Трудовите възнаграждения на работещите в страната са се повишили средно с три цента, или 0.2% през януари.

Равнището на безработицата, в най-голямата световна икономика, през януари се е повишила леко до 4.6%, на фона на нивото й от 4.5% през декември.

След изнасянето на данните, доларът отбеляза повишение спрямо останалите основни валути. Еврото се понижи до ниво от 1.2950 долара, като днес регистрира известно повишение и към момента единната валута се разменя на нива от около 1.2960 долара за евро.