Щатската икономика е отбелязала ръст от 4% на годишна база през изминалото второ тримесечие, което бе и най-голямото й повишение от една година насам.

Резултатът се оказа леко под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръста на най-голямата световна икономика да възлезе на 4.1%.

За сравнение, през първото тримесечие на годината щатската икономика отбеляза ръст от 0.6% на годишна база.

Анализатори определят данните, като изключително добри на фона на притесненията относно лошите кредити в САЩ, довели до криза на финансовите пазари през последните няколко седмици.

Миналия месец от официалните щатски органи прогнозираха ръста на щатската икономика за второто тримесечие да възлезе на 3.4%.

В отделен доклад първоначалните молби за помощи за безработица са се повишили с 9 000 до 334 000 за седмицата приключила на 25 август, което бе и най-високата им стойност от месец насам.

Инфлацията в най-голямата световна икономика, без да се отчита изменението в цените на храните и горивата, е възлязла на 1.3%, което бе и най-ниската й стойност от четири години насам.

Данните карат голяма част от пазарните участници да прогнозират понижение на лихвите от страна на Фед при следващата среща на резерва през септември, в усилията му да се справи с финансовата криза.

Строителният сектор в САЩ е регистрирал спад от 0.6 процентни пункта през второто тримесечие на годината.

Данните допринесоха до известно повишение на долара спрямо останалите основни валути. Еврото поевтиня до ниво от 1.3625 долара за евро, на фона на нивата му на търговия по-рано днес от 1.3665.