Щатската икономика е регистрирала ръст от 3.9% на годишна база през третото тримесечие на 2007-а, което бе и най-доброто й представяне от година и половина насам.

Данните, изнесени от търговското министерство, показват силната устойчивост на най-голямата световна икономика към забавянето в сектора на недвижимите имоти и проблемите на ипотечните пазари.

За добрия резултат е съдействал ръстът на потребителските разходи в САЩ, както и стабилното представяне на щатските компании.

Ръстът се оказа леко над този, регистриран през второто тримесечие на годината в размер на 3.8%, и значително над средните очаквания на анализаторите за стойност на показателя от 3.1% на годишна база.

Резултатът става реалност въпреки понижените инвестиции от страна на строителните компании с 20.1% на годишна база, което значително превиши средните очаквания за спад от 11.8% на годишна база.

Потребителските разходи са се повишили с 3% през третото тримесечие, на фона на регистрираното им повишение от 1.4% през второто такова.

В основата на доброто представяне на показателя е било стабилното състояние на пазара на труда, като нивото на безработицата е възлязло на 4.7% през септември.

Компаниите са повишили разходите си за оборудване с 5.9% през третото тримесечие, в сравнение с 4.7% през второто.

Положително въздействие са оказали и силните продажби на щатските компании на международните пазари, до голяма степен предопределени от слабостта на щатската валута.

Правителствените разходи са се повишили с 3.7% през третото тримесечие, след като през второто отбелязаха ръст от 4.1%.

Доларът се търгува разнопосочно спрямо останалите основни валути, като се повиши спрямо японската йена и отбеляза силен спад спрямо еврото.