Щатската икономика с най-слаб ръст през първото тримесечие от четири години

432
Щатската икономика с най-слаб ръст през първото тримесечие от четири години

Щатската икономика е регистрирала повишение от едва 0.6% през първото тримесечие, което бе и най-слабото й повишение от над четири години насам.

Резултатът става реалност, на фона на първоначалните правителствени прогнози за ръст от 1.3% на най-голямата световна икономика през изминалото тримесечие. За сравнение, през четвъртото тримесечие на миналата година ръстът на щатската икономика възлезе на 2.5%.

В основата на забавянето на ръста на щатската икономика е продължавало да бъде слабото представяне на сектора на недвижимите имоти в САЩ.

Слабо са се представяли и бизнес инвестициите, в резултат на значителните запаси на щатските компании.

Резултатът повишава опасенията на инвеститорите, че щатската икономика може и да изпадне в рецесия до края на годината, ако забавянето на ръста й продължи с настоящите темпове. Подобни опасения изрази и бившият председател на федералния резерв - Алън Грийнспан, който преди няколко месеца заяви, че съществува 30% вероятност най-голямата световна икономика да изпадне в рецесия.

Представянето на щатската икономика през първото тримесечие бе и най-слабото й от четвъртото тримесечие на 2002 година насам, когато икономиката започна да се възстановява след рецесия.

До голяма степен забавянето в САЩ се е предопределило и от по-големия от очакванията търговски дефицит на страната, който е отнел от ръста близо един процентен пункт. Щатските компании са намалили своите инвестиции и производство, в усилията си да намалят значителните си запаси от непродадени стоки.

През първото тримесечие потребителите са повишили своите разходи с 4.4%, което бе и най-голямото им повишение от година насам.

От агенцията National Association for Business Economics прогнозират ръст на щатската икономика от 2.3% през настоящото тримесечие между април и юни.

След негативните данни, еврото регистрира известно повишение спрямо долара, като към момента единната валута се търгува на нива от 1.3464 долара за едно евро, на фона на нивото й на търговия от 1.3430 преди изнасянето им.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg