Икономиката на САЩ регистрира по-добро, но все още незадоволително, представяне през първите три месеца на годината, като по-добрите резултатите се дължат основно на продажбите на щатските продукти в чужбина.

Икономиката на страната е нараснала с 1.0% през първото тримесечие, което представлява леко увеличение в сравнение предишните оценки на Търговския департамент за растеж от 0.9%. Това също така е и по-добро постижение от слабия растеж от 0.6%, регистриран за последното тримесечие на миналата година.

Резултатите за първото тримесечие на тази година обаче все още показват една крехка икономика, която страда от жилищни, кредитни и финансови проблеми. Това е направило хората и компаниите по-внимателни относно разходите и инвестициите им, което като цяла ограничава икономическата активност. Нормален растеж на икономиката би бил от порядъка на 2.5-3.0%, според анализатори.

В отделен доклад Министерството на труда съобщава, че броят на първоначалните молби за помощи за безработица остава непроменен на 384 000 миналата седмица. Цифрата обаче е по-висока от очакванията и показва, че пазарът на труда все още изпитва затруднения.

Напоследък има много дискусии за това дали икономиката на страната е в рецесия. Последните данни за БВП не отговарят на това, което анализаторите считат за рецесия, а именно две поредни тримесечия на намаляваща икономическа активност. Това обаче не се случи и при последната рецесия през 2001 г. другите барометри като съкращенията на работни места и намаляващите заплати също сочат, че икономиката върви надолу.

Някои анализатори вярват, че икономиката расте с малко над 1% през настоящото тримесечие.

Потребителските разходи, които са с основен принос за националната икономическа активност, са нараснали само с 1.1% през първото тримесечие. Това беше над предварителните очаквания, но все пак е най-малкият растеж от второто тримесечие на 2001 г., когато страната беше в рецесия.

Износът, който е нараснал с 5.4%, е бил един от двигателите на икономиката през първото тримесечие. Падащата стойност на долара е направила експортните стоки по-евтини за чуждестранните купувачи. С повишаването на износа и намаляването на вноса търговският баланс на страната се подобрява.

Основните индекси на Уолстрийт стартираха днешната сесия с понижения. Индексът на сините чипове Dow Jones губи 150 пункта малко след първия час след началото на офицалната търговия. По-широките индекси също са в отрицателна територия. Индексът S&P 500 губи 18.23 пункта, или 1.38%, до 1,303.74 пункта, докато технологичният Nasdaq пада с 49.78 пункта, или 2.07%, до 2,351.48 пункта.