През второто тримесечие щатската икономика е отбелязала най-бърз растеж от повече от една година насам, благодарение на увеличения в износа, търговското строителство и държавните разходи, съобщава Bloomberg.com.

След ръста от 0.6% в първото тримесечие, през второто икономиката нарасна с 3.4% на годишна база, се казва в доклада на финансовото министерство, изнесен днес във Вашингтон.

Разходите по търговски строителни проекти са нараснали с най-бърз темп за последните 13 години, което балансира донякъде с лошите резултати в жилищното строителство. Фабриките работеха усилено в изпълнение на поръчки от Европа и Азия. Цените се покачиха незначително, което успокои федералните власти, които заявяваха, че инфлацията е най-големият им проблем.

Анализаторите предвиждаха нарастване на брутния вътрешен продукт с 3.2%, като предположенията им варираха от 2.2% до 4.1%.

Според доклада ценовият индекс се е покачил с 2.7%, докато през първото тримесечие ръстът бе 4.1% на годишна база.

Федералният индикатор, обвързан с потреблението и цените на хранителните продукти и горивата, се е покачил с 1.4%, докато през първото тримесечие бе отбелязал ръст от 2.4%. Законодателите, включително и Бен С. Бернанкe, бяха казали, че покачване от 1 до 2 процента е добро за икономиката.

Докладът ще бъде допълнен през август и септември, когато ще има повече информация. Ръстът на икономиката през първото тримесечие бе най-слабият от 2002 г. до сега.

Американските потребители, които поддържаха разрастването през първите три месеца на годината не бяха особено активни през второто тримесечие. Потреблението, на което се дължи 70% от брутния вътрешен продукт, намаля с 1.3% на годишна база и е най-слабо от края на 2005 г. досега. За периода януари – март 2007 г. ръстът при него е 3.7%.

На годишна база търговският дефицит намалява до 577.9 млрд. долара за второто тримесечие, от 612.1 млрд. за първото. Това добави 1.2% към ръста на икономиката, след като през първите три месеца на година извади 0.5% от него.

Бизнес инвестициите като разходите по търговско строителство, оборудване и софтуер се покачват с 8.1% на годишна база, в сравнение с 2.1% през първото тримесечие.

Инвестициите в ново строителство на фабрики, складове и офис сгради нараства с 22%,което е най-голямото увеличение от 1994 г. досега. Разходите по оборудване и софтуер се покачват с 2.3%.

В същото време инвестициите в жилищни сгради намаляват с 9.3% за периода, след като в предходния спаднаха с 16%. Това извади 0.5% от ръста на икономиката, спрямо -0.9% за предходния период.