В резултат на забавянето на ръста на недвижимите имоти, най-голямата световна икономика се очаква да регистрира ръст от едва 2.2% през тази година, което би било и най-слабото й представяне от пет години насам, посочи прогноза на National Association for Business Economics.

Това би било и най-слабото представяне на водещата световна икономика от 2002 година насам, когато щатската икономика отбеляза ръст от 1.6% след рецесия.

Близо половината от анализаторите не очакват щатската икономика да ускори ръста си до края на настоящата година, докогато се очаква забавянето в сектора на недвижимите имоти да продължи.

Забавянето на щатската икономика става реалност, въпреки спада на безработицата в страната, която се очаква за тази година да възлезе на най-ниското си от шест години насам ниво при 4.6%.

Не особено оптимистични са прогнозите за ръста на щатската икономика и за следващата година, когато се очаква тя да отбележи ръст от 2.9% на годишна база.

Това е занижаване на предходните очаквания на анализаторите за ръст на щатската икономика от 3% на годишна база.

Безработицата се очаква да регистрира ръст през следващата година до 4.8%, според средните очаквания на анализаторите от Bloomberg.

Над половината от запитаните анализатори заявяват, че съществува двадесет и пет процента шанс най-голямата световна икономика да изпадне в рецесия до следващата година.

Относно инфлацията в САЩ очакванията са тя да се повиши до 2.5% през настоящата година, което би било над средните прогнози на правителството за инфлация от 1.9%.