Щатската икономика ускорява ръста си през последното тримесечие на миналата година

397
Щатската икономика ускорява ръста си през последното тримесечие на миналата година

Щатската икономика е регистрирала по-добър от очакванията ръст през третото тримесечие на миналата година, посочиха изнесени днес данни на търговското министерство на страната.

През последното тримесечие на миналата година, най-голямата световна икономика е нараснала с 3.5% на годишна база, в резултат на ръста на потребителските разходи, които са неутрализирали негативния ефект на забавянето в сектора на недвижими имоти.

Ръстът превиши средните очаквания на анализаторите, които очакваха нарастване на Брутния вътрешен продукт с 3% на годишна база.

Добрите данни за четвъртото тримесечие стават реалност на фона на не особено убедителното представяне през второто и третото тримесечие на миналата година, когато икономиката на страната регистрира ръст от 2.6% и 2% на годишна база.

За цялата 2006 година щатската икономика се е повишила с 3.4% на годишна база, което е над ръста от 2005 година в размер на 3.2% и е най-добрият ръст от две години насам.

Добрият резултат става реалност на фона на забавянето в сектора на недвижимите имоти. Инвестициите в недвижима собственост са намалели с 4.2% през изминалата година, което е и най-големият им спад от 15 години насам.

В отделен доклад стана ясно, че възнагражденията в страната през четвъртото тримесечие са се повишили с 0.8%, което е по-слабо от ръста им с 1% през третото тримесечие.

Потребителските разходи са нараснали с 4.4% на годишна база през четвъртото тримесечие, в сравнение с ръста им от 2.8% през третото тримесечие на миналата година.

Правителствените разходи са се повишили с 3.7% през четвъртото тримесечие на фона на повишението им с 1.7% през третото тримесечие.

Инвестициите в недвижимите имоти през четвъртото тримесечие са намалели с 19.2%, което е дори по-зле от понижението им с 18.7% през третото тримесечие и най-голямото им тримесечно понижение от 15 години насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg