Последните две намаления на лихвите от страна на Фед допринесоха за драстичното поевтиняване на долара. Според експерти обаче, най-лошото за щатската валута може вече да е отминало, дори и Фед да реши отново да понижи лихвите.

Според Уол Стрийт на заседанието си във вторник федералният резерв ще гласува за ново намаление на лихвите, но това не означава непременно, че щатската валута ще продължи да поевтинява.

Според валутни експерти, спадът на долара тази година е бил прекалено бърз и прекалено голям, а инвеститорите очакват още едно или евентуално още няколко понижения на лихвите през следващите месеци.

Индексът на долара - индикатор, измерващ движението му спрямо валутите на шестте най-големи търговски партньори на САЩ, е спаднал с 8% за годината, а през изминалия месец е стигнал най-ниското си ниво досега.

За рязкото поевтиняване на валутата до голяма степен е отговорна политиката, провеждана от Фед в последните месеци. През октомври централната банка намали с четвърт процентен пункт основната лихва, която пряко влияе на лихвите по голяма част от потребителските кредити, и то след като през септември тя вече бе намалена с половин процентен пункт.

Понижението на лихвите оказва натиск върху долара, защото прави деноминираните в долари инвестиции непривлекателни за чужди инвеститори.

Въпреки че слабият долар обикновено води до засилено търсене на американски стоки, той също така носи риск от инфлация, заради понижената покупателна способност на американските граждани в чужбина и увеличението на цената на стоки като петрола и златото.

Очаква се, че следващото понижение (на заседанието във вторник) ще бъде или с четвърт процентен пункт, или с половин процентен пункт.

Според експерти, ако понижението е от половин процентен пункт, то това ще доведе до засилени разпродажби на долари.

През октомври в изявлението, съпътстващо обявяването на понижението, законодателите казаха, че рисковете от инфлация и заплахите за икономическия растеж на страната са в умерени нива. Ако те отново изкажат подобни мнения, това би успокоило движението на долара.

Но каквото и решение да се вземе, има благоприятни новини за американската икономика. Миналият петък бе обявено, че през ноември в страната са открити нови 94 000 работни места, а нивото на безработицата е стабилно, което прави рецесията не малко вероятна.