Швейцарската централна банка вдигна нивото на краткосрочните лихви в страната, което бе осмото им повишение от края на 2005 година насам. Действието стана реалност в усилията на банката да се справи с нивото на инфлация.

Лихвите бяха повишени с 25 базисни пункта днес, до ниво от 2.75% на годишна база, което е и най-голямото им ниво от септември 2001 година насам. Решението отговори на консенсусните очаквания на инвеститорите.

От швейцарската банка са притеснени, че ниското ниво на лихвите ще започне да подклажда инфлацията. За сравнение, равнището на лихвите в еврозоната са значително по-високи.

Инфлационният натиск в страната се подклажда и от ускорения ръст на икономиката, регистрирала през изминалата година най-голямото си ниво от 2000-та година насам, след като се повиши с 3.2% на годишна база.

За настоящата година очакванията са икономиката на Швейцария да отбележи ръст от 2.3% на годишна база.

Анализатори коментират, че пред централната банка на Швейцария има още значително пространство за повишение на лихвите.

Поевтиняването на швейцарския франк през последните няколко години направи швейцарските стоки относително по-евтини на международните пазари, но в същото време доведе до инфлационен натиск.

На фона на очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите в страната, както и силното търсене на швейцарската валута, предпочитана в страните от ЦИЕ за теглене на кредити поради по-ниските нива на лихвите, е напълно възможно трендът при националната валута да се обърне.

Инфлацията в Швейцария възлезе на 0.4% през август, в сравнение с 0.7% месец по-рано.