Швейцарският франк се търгуваше близо до най-високото си ниво от октомври 2011 г., докато Западът се подготвя да наложи санкции на Русия след проведения в Крим референдум, което повиши търсенето на активи убежища.

Йената отстъпи от нивата си, след като миналата седмица записа най-голямото си поскъпване от януари насам. Външните министри от ЕС днес ще се срещнат в Брюксел, където ще обсъдят забрани за пътувания и замразявания на активи срещу Русия на фона на подготовката на правителството на Владимир Путин да присъедини Крим към страната.

От днес Китай удвои лимита върху ежедневното движение на курса на юана спрямо долара.

Швейцарският франк остана почти без промяна на ниво от 87.35 сентима за долар. На 13 март франкът докосна нивото от 86.99, който бе най-силното от октомври 2011 г.

Йената поевтиня с 0.2% до 101.53 йени за долар, след като добави 1.9% към стойността си през миналата седмица, записвайки най-голямото си повишение от 24 януари насам до 101.36 йени за долар. Йената се разменяше на ниво от 141.17 спрямо еврото след ръст от 1.6% за миналата седмица.

Еврото поевтиня с 0.1% до 1.3902 спрямо долара в сравнение с 1.3914 в края на миналата седмица, след като докосна 1.3967 на 13 март, което бе най-високото му ниво от октомври 2011 г.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific днес изгуби 0.2% след спад от 3.5% миналата седмица, който бе най-големият от май 2012 г.

Общо около 96% от гласувалите в Крим подкрепят отделянето от Украйна и присъединяването към Русия, според предварителните резултати. Украинското правителство, ЕС и САЩ считат референдума за незаконен, докато според Русия “той е напълно в нормите на международното право.”

Днес ще бъдат взети решения за санкции срещу Русия. Президентът на САЩ Барак Обама е заявил на Владимир Путин, че САЩ няма да признае референдума в Крим.

От днес китайският юан ще може да се търгува с до 2% изменения и в двете посоки, в сравнение с 1% преди това, обявиха от Централната банка на Китай. Този диапазон последно бе увеличен през април 2012 г. от 0.5%.

Търсенето на австралийския долар нарасна, след като Бил Еванс, старши икономист в Westpac Banking Corp., обяви, че вече не очаква Централната банка на Австралия да понижи лихвите през тази година след по-добрите данни за заетостта, потреблението и бизнес доверието.

Австралийският долар поскъпна с 0.3% до 90.57 щатски цента в сравнение с нивото си на затваряне на 14 март.

Следващата среща на Федералния резерв ще бъде на 18-19 март, като икономистите прогнозират, че банката ще намали количеството на месечно изкупуваните облигации, които обезценяват долара, с още 10 млрд. долара. Това ще бъде първата среща на банката, откакто новият председател на Фед Джанет Йелън зае поста през миналия месец.

Управителят на Централната банка на Япония Харухико Курода ще говори пред в парламента на Япония днес.